Το νερό είναι ένα συστατικό πολύ βασικό για τη ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας αποτελείται από νερό.
Ποιος είναι ο ρόλος του νερού στο σώμα?
Το νερό έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα ενώ παράλληλα συμβάλει στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών απο τον οργανισμό μέσω του ουροποιητικού συστήματος, συμβάλει επίσης στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας σώματος. Ακόμη συμβάλλει στην απορρόφηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών από τον οργανισμό (Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C). Τέλος είναι απαραίτητο στη φυσιολογική διαδικασία της πέψης, απορρόφησης και απέκκρισης της τροφής.
Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό?
Όταν δεν έχουμε καταναλώσει όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μας έχουμε ποικίλα συμπτώματα, αρχικά εμφανίζουμε ξηροστομία και ξηρό δέρμα, επίσης μπορεί να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα. Ακόμη όταν έχουμε αφυδατωθεί παρατηρούμε εύκολη κόπωση, πονοκεφάλους και ζαλάδες.
Πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά?
Οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες όπως το φύλλο, το ύψος, η ηλικία, η σύσταση του σώματος και η σωματική δραστηριότητα. Στο παρακάτω πίνακα θα δείτε συστάσεις από διαφόρους φορείς για την ημερήσια κατανάλωση νερού.
Εκτός από τη κατανάλωση νερού μπορώ να πίνω και άλλα ροφήματα για να αναπληρώσω τα υγρά του σώματός μου?
Γενικότερα όσο αφορά την ενυδάτωσή μας καλύτερη επιλογή είναι το νερό, ωστόσο αν θέλουμε να έχουμε και μια ποικιλία μπορούμε να καταναλώσουμε αφεψήματα τα οποία δεν έχουν θερμίδες όπως τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, τίλιο κτλ, εδώ όμως χρειάζεται προσοχή καθότι τα ροφήματα αυτά δεν έχουν θερμίδες όμως αν προσθέσουμε ζάχαρη ή μέλι αυτόματα αυξάνουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο.
Όσο αφορά τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε καθώς έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, επίσης το ανθρακικό που περιέχουν έχει αρκετές επιπτώσεις στον οργανισμό καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για υπέρταση, επηρεάζει τη πυκνότητα των οστών ενώ παράλληλα προκαλεί φούσκωμα και κατακράτηση υγρών στο σώμα.
Πως καταλαβαίνω αν έχω πιει αρκετό νερό?
Ένας πολύ καλός δείκτης για να καταλάβουμε αν είμαστε ενυδατωμένοι είναι η δίψα και το δέρμα μας. Τέλος πολύ αξιόπιστος δείκτης είναι το χρώμα των ούρων. Στη παρακάτω εικόνα φαίνονται σε αντιστοιχία το χρώμα των ούρων με τα στάδια ενυδάτωσης του οργανισμού, όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα ούρα τόσο ενυδατωμένοι είμαστε, ενώ όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τότε είμαστε αφυδατωμένοι.