2104973880 6980642222 Σερρών 33-35 και Δημητρακοπούλου, Κορυδαλλός spyridoula_geo@yahoo.gr
hero image
Facebook

Κρυφή ζάχαρη, πώς μπορώ να την αναγνωρίσω?

Κρυφή ζάχαρη, πώς μπορώ να την αναγνωρίσω? {noPicture}

Πολλές φορές οι διαιτολόγοι και οι ειδικοί υγείας επιμένουμε στην εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού και των διαιτόμενων όσο αφορά τις ετικέτες τροφίμων. Με τη σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς υγείας θα ήταν πιο εύκολο στους καταναλωτές να γνωρίζουν τη σύσταση των τροφίμων που βάζουν καθημερινά στο τραπέζι τους έτσι θα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να εντοπίζουν τα συστατικά εκείνα που μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία τους. Ένα από τα συστατικά αυτά είναι και η ζάχαρη η οποία πολλές φορές είναι «κρυμμένη» σε τρόφιμα που μπορεί να μην είναι καθόλου γλυκά. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό μας επιβαρύνοντας την υγεία μας, επηρεάζεται ο έλεγχος του βάρους μας, ενώ παράλληλα καταναλώνοντας τρόφιμα με «κρυφή» ζάχαρη μπορεί να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο σε ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες όπως σακχαρώδης διαβήτης ή μεταβολικό σύνδρομο. 

Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία όσο αφορά τις ετικέτες τροφίμων και τους διατροφικούς ισχυρισμούς που υπάρχουν πάνω στα προϊόντα.

Στις συσκευασίες των τροφίμων συναντάμε διάφορες ενδείξεις- διατροφικούς ισχυρισμούς που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν όπως:

«χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα»: ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 5gr σακχάρων ανά 100gr για στερεές τροφές ή 2,5gr σακχάρων ανά 100ml για υγρές τροφές. 

«Χωρίς σάκχαρα»: Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5γρ σακχάρων ανά 100gr ή 100ml αν πρόκειται για στερεό ή υγρό τρόφιμο αντίστοιχα. 

«χωρίς πρόσθετα σάκχαρα»: Χρησιμοποιούμε τον ισχυρισμό αυτό μόνο όταν το τρόφιμο δεν περιέχει πρόσθετους μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες ή άλλο τρόφιμο που χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές του ιδιότητες. Εάν υπάρχουν φυσικά σάκχαρα στο τρόφιμο η επισήμανση θα πρέπει να φέρει την ένδειξη « Περιέχει φυσικά σάκχαρα».

Επίσης στις ετικέτες τροφίμων μπορεί αντί για τη ζάχαρη να συναντήσετε τους παρακάτω όρους, οι οποίοι αναφέρονται σε άλλα απλά σάκχαρα ή πρώτες ύλες που τα περιέχουν: 
Αιθυλική μαλτόλη
Μελάσα
Γαλακτόζη
Μέλι
Γλυκόζη 
Νέκταρ αγαυης
Δεξτρόζη
Πετιμέζι
Δεξτράνη
Σακχαρόζη 
Διγλυκερίδια
Σορβιτόλη
Δισακχαρίτης
Σιρόπι βύνης
Εκχύλισμα   βύνης 
Σιρόπι   γλυκόζης 
Ζάχαρη άχνη 
Σιρόπι ή χυμός   ζαχαροκάλαμου 
Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Σιρόπι καστανής   ζάχαρης 
Ζάχαρη από τεύτλα
Σιρόπι καλαμποκιού
Ζάχαρη καρύδας
Σιρόπι   ρυζιού 
Ινβερτοσάκχαρο
Σιρόπι από   σφένδαμο
Ισογλυκόζη 
Σιρόπι φρουκτόζης   καλαμποκιού 
Καστανή ζάχαρη 
Σταφυλοσάκχαρο
Καραμέλα
Συμπύκνωμα χυμού   φρούτων
Λακτόζη
Τροποποιημένο   άμυλο 
Μαλτιτόλη 
Φρουκτόζη
Μαλτοδεξτρίνη 


Γνωρίζοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη σύσταση των τροφίμων που καταναλώνουμε είμαστε σε θέση να επιλέγουμε καλύτερα και ποιοτικά τρόφιμα τα οποία έχουν οφέλη στην υγεία μας και δεν επιβαρύνουν με «κενές θερμίδες» τον οργανισμό μας.

Πίσω