2104973880 6980642222 Σερρών 33-35 και Δημητρακοπούλου, Κορυδαλλός spyridoula_geo@yahoo.gr
hero image
Facebook

Τσιμπολόγημα- με ποιους τρόπους μπορώ να το αντιμετωπίσω?

Τσιμπολόγημα- με ποιους τρόπους μπορώ να το αντιμετωπίσω? {noPicture}

Το αίσθημα του τσιμπολογήματος είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο το συναντάμε αρκετά συχνά ανεξάρτητα αν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής ή όχι. Πολλές φορές όταν θέλουμε να τσιμπολογήσουμε κάτι εκτός προγράμματος καταφεύγουμε σε εύκολα και συνήθως ανθυγιεινά τρόφιμα όπως γλυκά ή έτοιμα σνακ με αρκετό αλάτι όπως τα πατατάκια και πολλά ακόμη τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα.

Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους και κάποια προτεινόμενα σνακ έτσι ώστε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση θερμίδων. 

1) Μη παραλείπετε γεύματα- τηρήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα
Αρχικά θα ξεκινήσουμε λέγοντας πως η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας έχει ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του τσιμπολογήματος και στην άστατη διατροφή. Προτιμήστε την κατανάλωση 3 κύριων γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και κατά προτίμηση 2 ενδιάμεσων σνακ. Αυτό για δύο βασικούς λόγους, α) αν έχετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας είναι πολύ πιθανό να τσιμπολογάτε συνεχώς κατά τη διάρκεια της μέρας, συνήθως έτοιμα σνακ με αρκετό αλάτι και ζάχαρη, και β) είναι πολύ πιθανό να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που θα τρώγατε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Θυμηθείτε ότι τα ενδιάμεσα σνακ συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση του συστήματος πείνας-κορεσμού, ταυτόχρονα μας δίνουν ενέργεια και συμβάλουν στη καλύτερη ρύθμιση των ορμονών και κατά συνέπεια στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Φροντίστε να κάνετε όμως υγιεινές επιλογές στα πλαίσια ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής. 

2) Κατανάλωση νερού:
Αν νιώσετε την ανάγκη να τσιμπολογήσετε κάποιο σνακ το πρώτο που προτείνουμε να κάνετε είναι να πιείτε νερό και μετά από 10 λεπτά μπορείτε να αξιολογήσετε εάν όντως πεινάτε. Πολύ συχνά ξεχνάμε ή αποφεύγουμε να καταναλώνουμε νερό έτσι πολλές φορές το αίσθημα της πείνας και της δίψας δεν μπορούν να αξιολογηθούν σωστά από τον διαιτώμενο με αποτέλεσμα να νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε φαγητό ενώ στην ουσία αυτό που έχουμε ανάγκη να είναι το νερό. 

3) Κατανάλωση τραγανών τροφών:
Αν θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι προτιμήστε τραγανά λαχανικά, ή σπόρους όπως είναι τα στραγάλια και οι ηλιόσποροι. Αρκετές φορές καταναλώνουμε φαγητό λόγω άγχους, υπερβολικής πίεσης ή στεναχώριας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από κάτι αγχολυτικό κάτι το οποίο μας χαλαρώνει. Έτσι τα τραγανά λαχανικά και οι σπόροι συμβάλλουν στην αποσυμπίεση και εκτόνωση του οργανισμού μέσω της γνάθου. 

4) Προτιμήστε τρόφιμα με αυξημένη πρωτεΐνη
Τέτοια τρόφιμα είναι τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι. Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες μας χορταίνουν περισσότερο καθώς έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού, έτσι για κάποιες ώρες θα νιώθετε πλήρεις και δεν θα πεινάτε. 

5) Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες 
Ομοίως με τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη έτσι λειτουργούν και τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε να καταναλώσετε τρόφιμα όπως κράκερ ή κριτσίνια ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προκαλούν το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα ειδικά αν καταναλώσετε και νερό, έτσι νιώθετε πλήρεις και μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να καταναλώσετε κάποιο άλλο τρόφιμο.

6) Να είστε προετοιμασμένοι έχοντας πάντα μαζί σας υγιεινά σνακ:
Φροντίστε να έχετε στη τσάντα σας έτοιμα υγιεινά σνακ σε περίπτωση που νιώσετε την ανάγκη ότι θέλετε να τσιμπολογήσετε. Αντί για δεκατιανό ή απογευματινό μπορείτε να καταναλώσετε ένα τέτοιο τρόφιμο. Τέτοια υγιεινά σνακ είναι τα φρούτα, τα στικ λαχανικών, κριτσίνια, κράκερ ή μπισκότα ολικής, άλεσης, ξηροί καρποί ανάλατοι. 

7) Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας:
Φροντίστε να έχετε στο ψυγείο σας υγιεινά σνακ στο μπροστά μέρος του ψυγείου, και τα πιο ανθυγιεινά στο πίσω μέρος του ψυγείου. Επίσης οργανώστε τα ντουλάπια της κουζίνας σας, δείτε τι υπάρχει στο σπίτι και αντικαταστήστε όλα τα ανθυιγεινά σνακ με τις αντίστοιχες υγιεινές επιλογές. 


Ιδέες για σνακ
- Τσιπς λαχανικών ή φρούτων
- Στικ φρέσκων λαχανικών (αγγούρι, καρότο, πιπεριά)
- Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
- Σπόροι (στραγάλια, ηλιόσποροι) ή ανάλατοι ξηροί καρποί 
- Αυγό 
- Τυρί
- Γιαούρτι
- Κριτσίνια ολικής άλεσης 
- Κράκερ ολικής άλεσης
- Μπισκότα πολυδημητριακών 
- Δημητριακά ολικής άλεσης ή κουάκερ (χωρίς ζάχαρη)
- Παξιμάδι η φρυγανιά ολικής άλεσης ή πολύσπορο ή χαρούπιου
- Ζελέ χωρίς ζάχαρη 
- Μαύρη σοκολάτα 

Πίσω